Rozdíly mezi proteiny
- J_Dogg
- Site Admin
- Příspěvky: 5196
- Registrován: 10. črc 2006 12:42
- Bydliště: České Budějovice
- Kontaktovat uživatele:
Rozdíly mezi proteiny
Syrovátka, mléko, vajíčka, sója, to jsou jména, s nimiž se v kulturistické terminologii setkáte velice často. Typů proteinových zdrojů je ale daleko víc.
Druhy proteinů
- whey protein isolate
- whey protein concentrate
- hydrolyzed whey
- calcium caseinate
- vaječný bílek
- celé vejce
- micellární kasein
- a další a další....
V následujícím textu si dokážeme odpovědět na tyto otázky:
1) Jaký užitek mi přinesou všechny tyto druhy proteinů?
2) Jak můžeme užívat tyto druhy proteinů, abychom z toto měli co největší prospěch?
3) Jaké proteiny mám jíst v průběhu dne a kolik?
Bonusová otázka: bez ohledu na peníze, který protein je nejlepší a proč?
Jaký užitek mi přinesou všechny tyto druhy proteinů?
Whey protein isolate - syrovátkové (whey) proteiny mohou pomoci zvýšit hladinu antioxidantů a zlepšit činnost imunitního systému.
- obsahuje 90 - 98 % proteinu vysoké biologické hodnoty
- je optimalizovaný na roveň nejlepší kombinace aminokyselin ke zlepšení celkové fyzické zdatnosti a atletické výkonnosti
- může zvýšit hormonální odezvu
- snadno rozpustný a dobře absorbovatelný, spotřebovavá se mnohem rychleji než jiné druhy proteinů.
- může pomoci lidem, kteří mají problémy s kontrolou hmotnosti stabilizováním krevní glukózy. Snižuje pocit hladu a celkově dodá více energie než jiná jídla.
Whey protein concentrate - syrovátkový koncentrát obsahuje 70 - 85 % proteinu a má nižší biologickou hodnotu než whey protein isolate. Díky tomu není tak drahý. Může vám přinést stejný prospěch jako izolát, ale ne tak efektivní.
Hydrolyzed whey - hydrolyzovaná syrovátka. Často se jedná o syrovátkový izolát, kde je za pomoci enzymů naštěpena struktura aminokyselin. To velmi zlepšuje absorpci. Přesto, že je lépe stravitelný, jeho chuť nebývá moc dobrá a proces výroby značně zvyšuje náklady. To ale nic nemění na tom, že hodnotou je hydrolyzed whey nad oběma již zmíněnými proteiny.
Vaječné bílky - vajíčka jsou dobrým zdrojem proteinů. Dokonce mnohá jídla jsou s nimi hodnocena ve smyslu měření proteinové kvality.
- obsahují všechny esenciální aminokyseliny
- mají nejvyšší možnou biologickou dostupnost. To znamená, že lidské tělo dokáže využít proteiny z vaječných bílků jako celku.
- jsou dostupné v tekuté formě i jako prášek, což je dobré pro konzumenty. Každý preferuje něco jiného.
Celá vajíčka - celé vajíčko je co se týče kvalit nad vaječným bílkem.
- celá vajíčka obsahují železo, B-komplex a vitamín E
- obsahuje převážně nesaturované tuky
- obsahuje cholesterol: tj. prekurzor pro synthezu steroidních hormonů a sexuálních hormonů. Pochopitelně příliš mnoho cholesterolu přináší nežádoucí účinky. Za den byste měli sníst alespoň jedno celé vajíčko.
Micellární kasein - tento druh proteinu je tráven o mnoho pomaleji než ostatní druhy. Výhodou tohoto proteinu je, že udržuje proteiny v krvi po dobu 6 - 7 hodin. Díky tomuto antikatabolickému efektu nehrozí rozpad vlastních svalových bílkovin.
- micellární kasen má vysokou hodnotu glutaminu, aminokyseliny, která je nejhojnější ve svalové tkáni. Glutamin pomáhá opravovat svalové buňky a zvyšuje jejich objem.
- obsahuje proteinové frakce (glykomakropeptidy, laktoperoxidázu a laktoferrrin, které způsobují uvolňování hormonu cholecystokininu k redukování chuti k jídlu.
- proteinové frakce immunoglobuliny souvisejí s posilováním imunitního systému
- další růstové faktory jsou prezentovány uvnitř tukové membrány micellárního kaseinu
Calcium caseinate - má málo laktózy, sodíku a tuku. Často má vyšší proteinovou hodnotu než micellární kasein.
- je bohatý na vápník a jeho hlavní užitek je stejný jako u micellárního kaseinu - je pomalým zdrojem bílkovin
Konopný protein - není zdaleka tak rozšířený jako jiné proteinové prášky, ale má mnoho výhod.
- poskytuje esenciální mastné kyseliny v příznivé míře
- poskytuje vyvážený poměr esenciálních aminokyselin a relativně vysokou úroveň BCAA, které jsou důležité v metabolismu zatěžovaných svalů.
- má dlouhá vlákna a obsahuje hodně antioxidantů
- dobrý zdroj vitamínů a minerálů
- konopí (hemp) je 100procentně surové, organické a geneticky nemodifikované, takže je vhodné pro vegetariány jako zdroj proteinů
- chuť je příjemně ořechová
Milk protein isolate - izolát mléčného proteinu je jednoduše směsí všech proteinů, které se nacházejí v mléku - tedy syrovátky a kaseinu.
- filtrací laktózy a tuku získáme kvalitní proteinový zdroj
- protein z mléka má výbornou biologickou dostupnost (je druhý v tomto ohledu za vajíčky a sójou)
Soy protein - sójový protein neobsahuje tuk a cholesterol
- je bez laktózy a často bývá substitutem běžných jídel
- pokud je nutná vegetariánská dieta, dá se nahradit za maso
- může pomoci lidskému imunitnímu systému díky obsahu saponinů
- má antioxidační efekty, sója může redukovat zničení buněk volnými radikály
- FDA potvrdila, že sója pomáhá snižovat riziko onemocnění srdce a snižuje hladinu cholesterolu
- sója je jediným rostlinným zdrojem, který považujeme za kompletní (obsahuje 8 esenciálních aminokyselin)
- soupeří s vejci v biologické dostupnosti - oba zdroje mají nejvyšší skóre
Masový protein - obsahuje všechny esenciální aminokyseliny - tvoří svaly.
- červené maso obsahuje navíc železo a zinek
- přirozenost činí z masových zdrojů jedny z nejlepších zdrojů proteinů vůbec. Pomáhají zahnat pocit hladu a to lépe než proteinové prášky
Jak můžeme užívat tyto druhy proteinů, abychom z toho měli co největší prospěch?
Proteinová strategie 1: tipy na před a po tréninku
Nejdůležitějším aspektem různých zdrojů proteinů je využít různé míry jejich stravitelnosti. Whey protein je tělem absorbován rychle. Proto je nutné dodat tělu tento protein v dobu, kdy jej nejvíc potřebuje.
To se děje během tréninku, kdy je krev vháněna do svalů. Je proto nutné dodat tělu vhodné živiny před tréninkem.
Po tréninku je nutné vyčerpané svaly znovu zásobit dalšími živinami. A to co nejrychleji. Po kterém proteinu tedy sáhnete? Ano, je jím opět whey protein. "Rychlý" protein před a po tréninku, jakým je whey, je nejlepší pro každého, kdo to myslí s budováním svalů vážně.
Proteinová strategie 2: tipy pro jídla
nejlepším zdrojem proteinů je samozřejmě samotné jídlo (maso, sója). Jako náhražka jídla může posloužit proteinový prášek nebo liquid (tekutá forma). Ale jenom samotné jídlo dokáže nejlépe zahnat pocit hladu, zlepšuje zažití a díky němu nastává pocit plnosti a sytosti.
Konopný protein může být díky svým dlouhým vláknům užíván ke zlepšení zažívání. Osvědčit se může k jídlům obsahující sacharidy, protože reguluje absorpci glukózy do krve a kontroluje hladinu inzulínu.
Ke každému jídlu se hodí vaječné bílky díky své vysoké kvalitě a čistotě proteinu. Navíc prakticky neobsahují tuk.
Proteinová strategie 3: tipy pro rána a noci
pro první a poslední jídlo dne je důležité, aby obsahovalo takové nutrienty, které nás dokážou zasytit na delší dobu (čeká nás náročný pracovní den, chystáme se jít spát). Takové jídlo nás uchrání před nežádoucím katabolismem. Pracovní den trvá obvykle okolo osmi hodin, stejně tak spánek.
Tuto funkci může zajistit s přehledem pomalý zdroj proteinů, tedy kasein.
Jaké proteiny mám jíst v průběhu dne a kolik?
Podle strategií uvedených výše vyplývá, že nejlepší je rozdělit příjem proteinů do několika denních dávek. Optimem je 6 denních porcí. To zajistí, že výživové látky budou rovnoměrně příjímány po celý den a svalová hmota nebude strádat.
Nezapomeňte, že protein je vaším nejlepším spojencem při budování svalové hmoty, kvantita je v případě, že chcete jednoduše nabrat důležitější než kvalita. Pro udržení a růst svalové hmoty se často udává 2 - 2,5 g proteinu na kilo tělesné váhy. Přesto mnozí rostou ještě lépe při vyšších dávkách. Ideální proteinový rozvrh na den je uveden níže:
Množství proteinů v každém jídle - počítáme-li se šesti jídly na den, pak si vynásobte svou váhu gramy proteinů (2 - 2,5) a vydělte šesti. Dostanete optimální dávku proteinů v jednom jídle.
Jídlo 1: po probuzení
Když nebudeme počítat s tím, že se v noci nebudíte, abyste si dali nějaký "půlnoční snack", pak víme, že je vaše tělo po celou noc bez živin. Svaly tedy "hladoví" a žádají si rychlý přísun proteinů. Jak už víme, whey protein představuje právě onen rychlý zdroj, ovšem v tuto chvíli by nebyl tou správnou volbou.
Po probuzení má většina z nás před sebou dlouhý den. Nejlepším řešením bude dát si pomalý zdroj proteinů, nejlépe kasein, kvůli stabilnímu stálému přísunu proteinu. Samozřejmostí je konzumací plnohodnotného jídla - proteiny tedy můžeme získat z celých vajec, bílků, sóji nebo masových zdrojů.
Naštěstí známe takový zdroj, který obsahuje jak whey protein, tak kasein - je to mléko. To je ideální pro snídani. Pokud je vám zatěžko ráno pít množství mléka, můžete zkusit prášek mléčného izolátu.
Nejlepší zdroje ranních bílkovin:
- mléko
- celé vejce
- vaječné bílky
- konopný protein
- maso
- sója
Jídlo 2: před tréninkem
Předtréninkové jídlo počítá s tím, že během tréninku se do svalu dostane množství krve, do níž bude třeba natlačit co nejvíc správných živin. Jíst před tréninkem byste neměli déle jak jednu hodinu, ale záleží na každém. Každopádně se vyvarujte konopného proteinu, kvůli jeho dlouhým vláknům byste se mohli při tréninku cítit jaksi "nepohodlně".
Nejlepší zdroje předtréninkových bílkovin
- whey isolate
- vaječné bílky
- maso
- sója
Jídlo 3: po tréninku
Za předpokladu, že byl trénink dost intenzivní, přetížené svaly jsou nyní připraveny růst. Toto je ta úplně nejdůležitější chvíle, nacpat do těla ty nejlepší nutrienty pro budování svalů - proteiny. Existuje několik návrhů, jak zaplnit pomyslné "proteinové okno", které vznikne po tréninku.
Obecná formule zní, že vzhledem k tomu, že proteinová syntheza je nejsilnější hodinu po tréninku. Jsou však extrémní názory, že je nejlepší přijmout protein už během poslední série cviku, hned jak položíte váhu. Ve skutečnosti se v tuto chvíli odehrává o 30 % nižší proteinová syntéza než za hodinu. Proto hodinu po tréninku přijměte protein z rychlého zdroje. Nejlepším řešením je whey isolate.
Nejlepší zdroje potréninkových bílkovin:
- whey isolate
- vaječné bílky
- konopný protein
Jídlo 4
Protože toto jídlo není nijak blíže specifikováno, bude nejlepší nějaké plnohodnotné samotné jídlo.
Nejlepší zdroje bílkovin:
- vaječné bílky
- konopný protein
- maso
- sója
Jídlo 5
Od tréninku uplynula už delší doba a tělu je třeba dodat další dávku aminokyselin. Proteinová syntéza trvá 24 - 36 hodin, a tak je třeba ji podpořit dávkami proteinů, zvláště po intenzivním tréninku.
Pokud tedy máte nějaký vysokoproteinový shake, je teď na něj ta správná doba.
Nejlepší zdroje bílkovin:
- whey protein
- vaječné bílky
- konopný protein
- maso
- sója
Jídlo 6: před spaním
kritická doba pro to, dát tělu dostatek proteinů, z nichž by čerpalo co nejdelší dobu. Nejlepším řešením je, když tělu dáte pomalu vstřebatelný, pomalu se uvolňující zdroj proteinů, tedy kasein. Není špatné ani celé vejce, ale před spaním je trochu těžké na zažívání.
Nejlepší zdroje bílkovin:
- casein protein
- vaječné bílky
- celé vejce
Bez ohledu na peníze, který protein je nejlepší a proč?
Vaječné bílky jsou nejužitečnější formou proteinu a jsou mnohem prospěšnější, než cokoliv jiného. Je to prostě čistý protein v celé své jedinečnosti - nic víc, nic míň. Není to žádná novota. Nemusíte spekulovat o jakýchsi speciálních přípravcích.
Kulturisté jedí vajíčka celé 20. století, nic na tom nezměnil ani objem whey proteinu koncem 30. let.
Vince Gironda, naturální "Iron Guru" začal soutěžit v 50. letech a často doporčoval konzumovat až 36 vajec po 8 týdnů pro lepší budování svalové hmoty. Vaječné bílky nepotřebují žádnou masivní propagandu, reklamu a snahu společností. A navíc ani moc nestojí. Přitom jsou využívány napříč celou kulturistickou historií.
toto je zkrácená verze, originál a celý text zde: http://www.bodybuilding.com/fun/topicoftheweek84.htm
Související odkazy na fóru:
Ideální obsah aminokyselin
Ostatní odkazy:
[url=http://www.abcbodybuilding.com/proteinanalysis6.php]Protein Composition & Quality
Druhy proteinů
- whey protein isolate
- whey protein concentrate
- hydrolyzed whey
- calcium caseinate
- vaječný bílek
- celé vejce
- micellární kasein
- a další a další....
V následujícím textu si dokážeme odpovědět na tyto otázky:
1) Jaký užitek mi přinesou všechny tyto druhy proteinů?
2) Jak můžeme užívat tyto druhy proteinů, abychom z toto měli co největší prospěch?
3) Jaké proteiny mám jíst v průběhu dne a kolik?
Bonusová otázka: bez ohledu na peníze, který protein je nejlepší a proč?
Jaký užitek mi přinesou všechny tyto druhy proteinů?
Whey protein isolate - syrovátkové (whey) proteiny mohou pomoci zvýšit hladinu antioxidantů a zlepšit činnost imunitního systému.
- obsahuje 90 - 98 % proteinu vysoké biologické hodnoty
- je optimalizovaný na roveň nejlepší kombinace aminokyselin ke zlepšení celkové fyzické zdatnosti a atletické výkonnosti
- může zvýšit hormonální odezvu
- snadno rozpustný a dobře absorbovatelný, spotřebovavá se mnohem rychleji než jiné druhy proteinů.
- může pomoci lidem, kteří mají problémy s kontrolou hmotnosti stabilizováním krevní glukózy. Snižuje pocit hladu a celkově dodá více energie než jiná jídla.
Whey protein concentrate - syrovátkový koncentrát obsahuje 70 - 85 % proteinu a má nižší biologickou hodnotu než whey protein isolate. Díky tomu není tak drahý. Může vám přinést stejný prospěch jako izolát, ale ne tak efektivní.
Hydrolyzed whey - hydrolyzovaná syrovátka. Často se jedná o syrovátkový izolát, kde je za pomoci enzymů naštěpena struktura aminokyselin. To velmi zlepšuje absorpci. Přesto, že je lépe stravitelný, jeho chuť nebývá moc dobrá a proces výroby značně zvyšuje náklady. To ale nic nemění na tom, že hodnotou je hydrolyzed whey nad oběma již zmíněnými proteiny.
Vaječné bílky - vajíčka jsou dobrým zdrojem proteinů. Dokonce mnohá jídla jsou s nimi hodnocena ve smyslu měření proteinové kvality.
- obsahují všechny esenciální aminokyseliny
- mají nejvyšší možnou biologickou dostupnost. To znamená, že lidské tělo dokáže využít proteiny z vaječných bílků jako celku.
- jsou dostupné v tekuté formě i jako prášek, což je dobré pro konzumenty. Každý preferuje něco jiného.
Celá vajíčka - celé vajíčko je co se týče kvalit nad vaječným bílkem.
- celá vajíčka obsahují železo, B-komplex a vitamín E
- obsahuje převážně nesaturované tuky
- obsahuje cholesterol: tj. prekurzor pro synthezu steroidních hormonů a sexuálních hormonů. Pochopitelně příliš mnoho cholesterolu přináší nežádoucí účinky. Za den byste měli sníst alespoň jedno celé vajíčko.
Micellární kasein - tento druh proteinu je tráven o mnoho pomaleji než ostatní druhy. Výhodou tohoto proteinu je, že udržuje proteiny v krvi po dobu 6 - 7 hodin. Díky tomuto antikatabolickému efektu nehrozí rozpad vlastních svalových bílkovin.
- micellární kasen má vysokou hodnotu glutaminu, aminokyseliny, která je nejhojnější ve svalové tkáni. Glutamin pomáhá opravovat svalové buňky a zvyšuje jejich objem.
- obsahuje proteinové frakce (glykomakropeptidy, laktoperoxidázu a laktoferrrin, které způsobují uvolňování hormonu cholecystokininu k redukování chuti k jídlu.
- proteinové frakce immunoglobuliny souvisejí s posilováním imunitního systému
- další růstové faktory jsou prezentovány uvnitř tukové membrány micellárního kaseinu
Calcium caseinate - má málo laktózy, sodíku a tuku. Často má vyšší proteinovou hodnotu než micellární kasein.
- je bohatý na vápník a jeho hlavní užitek je stejný jako u micellárního kaseinu - je pomalým zdrojem bílkovin
Konopný protein - není zdaleka tak rozšířený jako jiné proteinové prášky, ale má mnoho výhod.
- poskytuje esenciální mastné kyseliny v příznivé míře
- poskytuje vyvážený poměr esenciálních aminokyselin a relativně vysokou úroveň BCAA, které jsou důležité v metabolismu zatěžovaných svalů.
- má dlouhá vlákna a obsahuje hodně antioxidantů
- dobrý zdroj vitamínů a minerálů
- konopí (hemp) je 100procentně surové, organické a geneticky nemodifikované, takže je vhodné pro vegetariány jako zdroj proteinů
- chuť je příjemně ořechová
Milk protein isolate - izolát mléčného proteinu je jednoduše směsí všech proteinů, které se nacházejí v mléku - tedy syrovátky a kaseinu.
- filtrací laktózy a tuku získáme kvalitní proteinový zdroj
- protein z mléka má výbornou biologickou dostupnost (je druhý v tomto ohledu za vajíčky a sójou)
Soy protein - sójový protein neobsahuje tuk a cholesterol
- je bez laktózy a často bývá substitutem běžných jídel
- pokud je nutná vegetariánská dieta, dá se nahradit za maso
- může pomoci lidskému imunitnímu systému díky obsahu saponinů
- má antioxidační efekty, sója může redukovat zničení buněk volnými radikály
- FDA potvrdila, že sója pomáhá snižovat riziko onemocnění srdce a snižuje hladinu cholesterolu
- sója je jediným rostlinným zdrojem, který považujeme za kompletní (obsahuje 8 esenciálních aminokyselin)
- soupeří s vejci v biologické dostupnosti - oba zdroje mají nejvyšší skóre
Masový protein - obsahuje všechny esenciální aminokyseliny - tvoří svaly.
- červené maso obsahuje navíc železo a zinek
- přirozenost činí z masových zdrojů jedny z nejlepších zdrojů proteinů vůbec. Pomáhají zahnat pocit hladu a to lépe než proteinové prášky
Jak můžeme užívat tyto druhy proteinů, abychom z toho měli co největší prospěch?
Proteinová strategie 1: tipy na před a po tréninku
Nejdůležitějším aspektem různých zdrojů proteinů je využít různé míry jejich stravitelnosti. Whey protein je tělem absorbován rychle. Proto je nutné dodat tělu tento protein v dobu, kdy jej nejvíc potřebuje.
To se děje během tréninku, kdy je krev vháněna do svalů. Je proto nutné dodat tělu vhodné živiny před tréninkem.
Po tréninku je nutné vyčerpané svaly znovu zásobit dalšími živinami. A to co nejrychleji. Po kterém proteinu tedy sáhnete? Ano, je jím opět whey protein. "Rychlý" protein před a po tréninku, jakým je whey, je nejlepší pro každého, kdo to myslí s budováním svalů vážně.
Proteinová strategie 2: tipy pro jídla
nejlepším zdrojem proteinů je samozřejmě samotné jídlo (maso, sója). Jako náhražka jídla může posloužit proteinový prášek nebo liquid (tekutá forma). Ale jenom samotné jídlo dokáže nejlépe zahnat pocit hladu, zlepšuje zažití a díky němu nastává pocit plnosti a sytosti.
Konopný protein může být díky svým dlouhým vláknům užíván ke zlepšení zažívání. Osvědčit se může k jídlům obsahující sacharidy, protože reguluje absorpci glukózy do krve a kontroluje hladinu inzulínu.
Ke každému jídlu se hodí vaječné bílky díky své vysoké kvalitě a čistotě proteinu. Navíc prakticky neobsahují tuk.
Proteinová strategie 3: tipy pro rána a noci
pro první a poslední jídlo dne je důležité, aby obsahovalo takové nutrienty, které nás dokážou zasytit na delší dobu (čeká nás náročný pracovní den, chystáme se jít spát). Takové jídlo nás uchrání před nežádoucím katabolismem. Pracovní den trvá obvykle okolo osmi hodin, stejně tak spánek.
Tuto funkci může zajistit s přehledem pomalý zdroj proteinů, tedy kasein.
Jaké proteiny mám jíst v průběhu dne a kolik?
Podle strategií uvedených výše vyplývá, že nejlepší je rozdělit příjem proteinů do několika denních dávek. Optimem je 6 denních porcí. To zajistí, že výživové látky budou rovnoměrně příjímány po celý den a svalová hmota nebude strádat.
Nezapomeňte, že protein je vaším nejlepším spojencem při budování svalové hmoty, kvantita je v případě, že chcete jednoduše nabrat důležitější než kvalita. Pro udržení a růst svalové hmoty se často udává 2 - 2,5 g proteinu na kilo tělesné váhy. Přesto mnozí rostou ještě lépe při vyšších dávkách. Ideální proteinový rozvrh na den je uveden níže:
Množství proteinů v každém jídle - počítáme-li se šesti jídly na den, pak si vynásobte svou váhu gramy proteinů (2 - 2,5) a vydělte šesti. Dostanete optimální dávku proteinů v jednom jídle.
Jídlo 1: po probuzení
Když nebudeme počítat s tím, že se v noci nebudíte, abyste si dali nějaký "půlnoční snack", pak víme, že je vaše tělo po celou noc bez živin. Svaly tedy "hladoví" a žádají si rychlý přísun proteinů. Jak už víme, whey protein představuje právě onen rychlý zdroj, ovšem v tuto chvíli by nebyl tou správnou volbou.
Po probuzení má většina z nás před sebou dlouhý den. Nejlepším řešením bude dát si pomalý zdroj proteinů, nejlépe kasein, kvůli stabilnímu stálému přísunu proteinu. Samozřejmostí je konzumací plnohodnotného jídla - proteiny tedy můžeme získat z celých vajec, bílků, sóji nebo masových zdrojů.
Naštěstí známe takový zdroj, který obsahuje jak whey protein, tak kasein - je to mléko. To je ideální pro snídani. Pokud je vám zatěžko ráno pít množství mléka, můžete zkusit prášek mléčného izolátu.
Nejlepší zdroje ranních bílkovin:
- mléko
- celé vejce
- vaječné bílky
- konopný protein
- maso
- sója
Jídlo 2: před tréninkem
Předtréninkové jídlo počítá s tím, že během tréninku se do svalu dostane množství krve, do níž bude třeba natlačit co nejvíc správných živin. Jíst před tréninkem byste neměli déle jak jednu hodinu, ale záleží na každém. Každopádně se vyvarujte konopného proteinu, kvůli jeho dlouhým vláknům byste se mohli při tréninku cítit jaksi "nepohodlně".
Nejlepší zdroje předtréninkových bílkovin
- whey isolate
- vaječné bílky
- maso
- sója
Jídlo 3: po tréninku
Za předpokladu, že byl trénink dost intenzivní, přetížené svaly jsou nyní připraveny růst. Toto je ta úplně nejdůležitější chvíle, nacpat do těla ty nejlepší nutrienty pro budování svalů - proteiny. Existuje několik návrhů, jak zaplnit pomyslné "proteinové okno", které vznikne po tréninku.
Obecná formule zní, že vzhledem k tomu, že proteinová syntheza je nejsilnější hodinu po tréninku. Jsou však extrémní názory, že je nejlepší přijmout protein už během poslední série cviku, hned jak položíte váhu. Ve skutečnosti se v tuto chvíli odehrává o 30 % nižší proteinová syntéza než za hodinu. Proto hodinu po tréninku přijměte protein z rychlého zdroje. Nejlepším řešením je whey isolate.
Nejlepší zdroje potréninkových bílkovin:
- whey isolate
- vaječné bílky
- konopný protein
Jídlo 4
Protože toto jídlo není nijak blíže specifikováno, bude nejlepší nějaké plnohodnotné samotné jídlo.
Nejlepší zdroje bílkovin:
- vaječné bílky
- konopný protein
- maso
- sója
Jídlo 5
Od tréninku uplynula už delší doba a tělu je třeba dodat další dávku aminokyselin. Proteinová syntéza trvá 24 - 36 hodin, a tak je třeba ji podpořit dávkami proteinů, zvláště po intenzivním tréninku.
Pokud tedy máte nějaký vysokoproteinový shake, je teď na něj ta správná doba.
Nejlepší zdroje bílkovin:
- whey protein
- vaječné bílky
- konopný protein
- maso
- sója
Jídlo 6: před spaním
kritická doba pro to, dát tělu dostatek proteinů, z nichž by čerpalo co nejdelší dobu. Nejlepším řešením je, když tělu dáte pomalu vstřebatelný, pomalu se uvolňující zdroj proteinů, tedy kasein. Není špatné ani celé vejce, ale před spaním je trochu těžké na zažívání.
Nejlepší zdroje bílkovin:
- casein protein
- vaječné bílky
- celé vejce
Bez ohledu na peníze, který protein je nejlepší a proč?
Vaječné bílky jsou nejužitečnější formou proteinu a jsou mnohem prospěšnější, než cokoliv jiného. Je to prostě čistý protein v celé své jedinečnosti - nic víc, nic míň. Není to žádná novota. Nemusíte spekulovat o jakýchsi speciálních přípravcích.
Kulturisté jedí vajíčka celé 20. století, nic na tom nezměnil ani objem whey proteinu koncem 30. let.
Vince Gironda, naturální "Iron Guru" začal soutěžit v 50. letech a často doporčoval konzumovat až 36 vajec po 8 týdnů pro lepší budování svalové hmoty. Vaječné bílky nepotřebují žádnou masivní propagandu, reklamu a snahu společností. A navíc ani moc nestojí. Přitom jsou využívány napříč celou kulturistickou historií.
toto je zkrácená verze, originál a celý text zde: http://www.bodybuilding.com/fun/topicoftheweek84.htm
Související odkazy na fóru:
Ideální obsah aminokyselin
Ostatní odkazy:
[url=http://www.abcbodybuilding.com/proteinanalysis6.php]Protein Composition & Quality
Naposledy upravil(a) J_Dogg dne 29. pro 2015 10:01, celkem upraveno 8 x.
- J_Dogg
- Site Admin
- Příspěvky: 5196
- Registrován: 10. črc 2006 12:42
- Bydliště: České Budějovice
- Kontaktovat uživatele:
Whey Protein FAQ´s
http://www.wheyoflife.org/faq.cfm
Odkazy:
http://www.wheyoflife.org/links.cfm
Whey Protein
http://www.wheyoflife.org/faq.cfm
Odkazy:
http://www.wheyoflife.org/links.cfm
Whey Protein
Naposledy upravil(a) J_Dogg dne 4. kvě 2007 13:32, celkem upraveno 1 x.
- J_Dogg
- Site Admin
- Příspěvky: 5196
- Registrován: 10. črc 2006 12:42
- Bydliště: České Budějovice
- Kontaktovat uživatele:
John Berardi - Protein Super Feature
http://johnberardi.com/articles/supplem ... osuper.htm
PROTEIN HANDBOOK for beginners by Jeff Behar http://www.bodybuilding.com/fun/protein8.htm#1
http://johnberardi.com/articles/supplem ... osuper.htm
PROTEIN HANDBOOK for beginners by Jeff Behar http://www.bodybuilding.com/fun/protein8.htm#1
Charlie
Tak jsem dovršil 1 rok cvičení...Na Jayův výběr jsem koupil Whey protein 70...před chvílí jsem si dal první dávku hehe.....Ale jediný co jse se chtěl zeptat....Můžu přimíchat do proteinu (voda+prášek) nějaký cukr...např. po treninku....Jako vhodný se mi zdá ...20min po treninku sacharidy a 45 min. po treninku Protein,ale pokud to půjde smíchat tak budu raději.)
- J_Dogg
- Site Admin
- Příspěvky: 5196
- Registrován: 10. črc 2006 12:42
- Bydliště: České Budějovice
- Kontaktovat uživatele:
stanley píše:hemp protein na proteinfactory myslim ...
jj mají ho http://proteinfactory.com/store/product ... cts_id=263
stanley píše:Reno píše:to by mně zajímalo, kde se dá sehnat konopný a masový protein.
hemp protein na proteinfactory myslim ...
masovy vo forme BEEF amino asi kdekolvek (neverim, ze je to neco moc viac, nez masovy protein stalceny do kapsli)
http://proteinfactory.com/shop/product. ... t=0&page=1
hovězí protein
ten hemp jsem našel taky, je to za dobrou cenu a může to být skvělá alternativa
http://www.globalhempstore.com/hemp-foo ... owder.html
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 hostů